In de meeste gevallen is het kiezen van een babynaam voor vele aanstaande ouders een leuke, maar tijdrovende opdracht tijdens de zwangerschap. Om tot jullie perfecte naam te komen zullen er waarschijnlijk heel wat lijstjes met babynamen worden afgelopen, gevolgd door de nodige discussies waar jullie de voor- en nadelen van jullie favorieten naast elkaar leggen. Hieronder vind je enkele handige tips die ongetwijfeld zullen helpen om knopen door te hakken en tot de ideale naam te komen:

1/ Start de zoektocht op tijd
Net als bij het kiezen van een geboortekaartje is het aangeraden om op tijd met de zoektocht te beginnen. Laat het lijstje met jullie favoriete namen een tijdje bezinken en schrap één voor één de namen die het niet halen. Het kan best zijn dat jullie de naam kiezen die het eerst bij jullie opkwam, maar het is nooit slecht om toch nog andere babynamen te overwegen.

2/ Bepaal jullie ‘type’ naam
Tijdens het zoeken naar een naam is het vaak zo dat koppels al snel een bepaalde stijl voor een naam hebben beslist: kort of lang, bekend of eerder alternatief, belang van de betekenis van de naam. Wanneer deze beslissing is genomen is het meestal al iets makkelijker kiezen uit de vaak ellenlange lijsten van babynamen.

3/ Duidelijkheid en ondubbelzinnigheid
Het moet vervelend zijn wanneer je iedereen je leven lang moet corrigeren over de schrijfwijze of de uitspraak van je naam. Bekendere namen met alternatieve spelling en minder bekende namen die moeilijk uit te spreken of te spellen zijn, zullen al eens voor de nodige misverstanden zorgen. Ook namen die zowel voor meisjes als jongens worden gebruikt, zullen bij sommigen al eens de wenkbrauwen doen fronsen.

4/ Tijdloos en passend bij andere namen
Past de naam bij de familienaam (of namen), of bij de namen van zusjes of broertjes? Is de naam tijdloos zodat hij niet enkel past bij een schattige boorling, maar bijvoorbeeld ook bij een stoere jongeman? Zeg de naam al eens hardop, denkend aan hoe je jouw puber roept om te komen eten. Dat zal vaak al helpen om knopen door te hakken.

5/ Trendgevoelige en populaire namen
Het is best wel leuk om je prille baby de naam te geven van je favoriete rockster, voetballer of actrice van het moment. Let echter wel op dat deze voornaam jouw zoontje of dochter niet blijft achtervolgen en al zeker niet als deze helemaal niet past bij de familienaam.

6/ Uniek is leuk, maar met mate
We weten allemaal dat onze eigen baby uniek en prachtig is. Dit benadrukken met een unieke naam kan in sommige gevallen echter toch wat ‘over the top’ zijn. Wat dacht je van voornamen als Deedee, Loezer, Abraham Lincoln voor een jongen of Dageraad, Sourire 'D Ange, Pippa Bluebell, Daemon, Delta Amaryllis voor een meisje? Hopelijk beklagen ouders zich deze keuze niet, maar wij hebben toch onze twijfels.

Deze tips zijn zeker de moeite waard om even bij stil te staan. Vanzelfsprekend is er niet één te volgen procedure voor het kiezen van een babynaam maar is het belangrijkste dat jullie als ouders allebei helemaal achter de keuze staan!