De ene tint grijs is de andere niet

Waarom kleuren op je scherm kunnen afwijken van een geprinte versie.
Meer dan eens kregen we bij Julien et Juliette de opmerking van een klant dat de kleuren van de proefdruk niet overeenkomen met wat ze hadden verwacht. “Maar op de laptop en smartphone zijn de kleuren wel perfect naar wens.”  Deze verwarring heeft verschillende oorzaken.

Kleuren op scherm

Wat je ziet op een televisie, computerscherm of smartphone zijn RGB kleuren. Deze zijn telkens een mengeling van Rood, Groen en Blauw. Ze worden gevormd door gecombineerd licht en een combinatie hiervan vormt wit. Bij afwezigheid van deze drie kleuren wordt -je raadt het al- zwart gevormd. Alle schermen maken gebruik van RGB kleuren, toch zullen de kleuren niet overal hetzelfde worden weergegeven. Het type grafische kaart in het toestel en de driver kan een licht effect hebben op de weergave van de kleuren. Ook het type scherm, zoals LED, LCD of plasma kan hierop invloed uitoefenen. In de meeste gevallen zal deze afwijking verwaarloosbaar zijn, maar de uitzondering bevestigt de regel.

Gedrukte kleuren

Prints uit inkjet of digitale printers zijn gebaseerd op CMYK waarden. Dit komt neer op een combinatie van de inktkleuren Cyaan, Magenta, Yellow en zwart (blacK). Via dit type printers wordt wit weergegeven door het papier terwijl zwart ofwel de zwarte inkt is ofwel een combinatie van de inktkleuren. Ook hier spelen meerdere factoren mee waardoor hetzelfde ontwerp een ander geprint resultaat kan opleveren. Elke merk van printer heeft verschillende methodes om de kleuren te combineren en bovendien kan de drukker de instellingen zelf nog aanpassen. Hetzelfde bestand drukken door 10 verschillende printers zal dus zelden exact hetzelfde resultaat opleveren.

Het klassieke drukken via offset zorgt voor een hogere betrouwbaarheid op vlak van kleuren omdat hier gebruik wordt gemaakt van PMS of Pantonekleuren. Offset is echter vooral aangewezen voor drukwerk met grote oplages (zoals kranten en tijdschriften) vanwege de relatief hoge opstartkost. Ook duurt dit drukproces een stuk langer waardoor deze methode zelden geschikt is om geboortekaartjes te drukken.

Het belang van een proefdruk

Bij het ontwerp van een geboortekaartje is het dus best mogelijk dat kleuren op verschillende schermen/toestellen (licht) kunnen afwijken. Om mogelijke misverstanden te vermijden, raden we aan om een proefdruk van het geboortekaartje te laten maken. Aan de hand van de proefdruk kunnen kleuren in het ontwerp nog worden aangepast tot het geboortekaartje helemaal jullie ding is.

Tip: Vink de optie "proefdruk" aan bij het bestellen van een geboortekaartje op onze webshop.

Ouder bericht / Nieuwer bericht

Laat hier je reactie achter

Hou er rekening mee dat reacties eerst goedgekeurd worden alvorens deze worden gepubliceerd.